Pentru anumite gesturi făcute în trafic, ai putea plăti scump. Nu doar că te-ai putea alege cu o amendă usturătoare sau puncte de penalizare, ci, și cu suspendarea permisului auto sau reținerea certificatului de înmatriculare. Descoperă mai jos, în articol, care este gestul pentru care organele legii te-ar putea sancționa cu o amendă de până la 1.000 de lei.
În trafic, comportamentul șoferilor trebuie să fie regulamentar și adecvat. Nu trebuie să se abată de la reguli. În caz contrar, nu doar că ar putea fi sancționați potrivit legii, ci, ar putea provoca chiar un accident. Există un gest pe care mulți dintre conducătorii auto îl fac în trafic. Și, chiar dacă există sancțiuni sub formă de amendă de până la 1.000 de lei, nu par a fi îngrijorați că ar putea fi prinși. Printre aceste gesturi se află cel în care șoferul dă flash-uri în trafic. Comportament sancționat de polițiștii de la Rutieră.
Vezi și CODUL RUTIER. ȘOFERII CARE SUFERĂ DE ACESTE BOLI AR PUTEA RĂMÂNE FĂRĂ PERMISUL AUTO
Există șoferi care recurg la acest gest în trafic, în diferite situații. „Atenționarea” că există filtru de poliție într-o anumită zonă sau gestul de „mulțumire” față de un alt participant la trafic reprezintă două dintre situațiile în care șoferii aleg să folosească luminile respective. Totuși, utilizarea acestora într-un mod abuziv ar putea atrage sancțiuni pentru șoferi, respectiv o amendă de până la 1.000 de lei.
Potrivit legii, faza lungă poate fi utilizată doar în anumite situații, adică atunci când se dorește avertizarea celorlalți participanți la trafic în fața unui pericol sau în cazul în care șoferul dorește să se angajeze într-o depășire, în afara zonelor construite. De asemenea, lumina farurilor cu fază lungă nu trebuie să îi orbească pe cei care vin din sens opus, motiv pentru care poate fi utilizată doar în cazuri speciale.
„Legat de flash-uri, a fost introdusă o prevedere care sancționează astfel de comportamente. În caz că facem o depășire, iar un alt șofer ne presează cu flash-uri, ar trebui să ne păstrăm calmul. Nu ar trebui să bruscăm comenzile mașinii, să ne continuăm depășirea, după care revenim pe prima bandă.
Nu trebuie să dăm atenție celui din spatele nostru, deoarece atenția noastră trebuie să se concentreze asupra mașinii din fața noastră, pentru a evita orice pericol”, a spus un reprezentant al Poliției Române pentru ProMotor.ro.
Sursă foto: Pixabay